Time And Work Questions PDF In Hindi [Download] : Questions & Answers

0
847

Time And Work Questions PDF In Hindi

Hlo Guys आज हम Time And Work Questions PDF For Competitive SSC / Bank के Question Answer लेकर आये हैं | समय और कार्य PDF, समय और कार्य से सम्बन्धित प्रश्न उत्तर चाहने वाले सभी  Time And Work सभी Students को आज की हमारी पोस्ट ध्यान से देखनी चाहिए |

आज की पोस्ट में हम SSC, Railway, Bank, Competitive Exams की तैयारी करने वाले Time And Work Questions लेकर आये हैं, जिनके सभी के जवाब भी हमने आपको 35 Questions के बाद देख सकते हैं | साथ ही इसके नीचे आप Time And Work Questions PDF In Hindi आप नीचे देख सकते हैं |

01- A, B and C can complete a work in 20, 24 and 30 days respectively. All three of Pe them starts together but after 4 days A leaves the job and B left the job 6 days before the work was completed. C completed the remaining work alone. In how many days was the total work completed?

A, B तथा C किसी कार्य को क्रमशः 20, 24 तथा 30 दिनी में पूरा कर सकते हैं। तीनों ने मिलकर कार्य को आरंभ किया परन्तु 4 दिन के पश्चात A ने कार्य को छोड़ दिया तथा ने कार्य पूरा होने के 6 दिन पहले कार्य छोड़ दिया। Cने शेष कार्य अकेले ही पूर्ण किया। कुल कार्य को पूरा करने में कितने दिन लगे होंगे?

[A] 10

[B] 12

[C] 14

[D] 16

सभी प्रश्नों के उत्तर नीचे 35 प्रश्नों के बाद दिए गए हैं |

02 – S, Tand U can complete a work in 40, 48 and 60 days respectively. They received Rs 10800 to complete the work. They begin the work together but T left 2 days before the completion of the work and U left 5 days before the completion of the work. S has completed the remaining work alone. What is the share of S (in Rs) from total money?

S, T तथा U एक कार्य को क्रमशः 40, 48 तथा 60 दिन में पूरा करते हैं। कार्य को पूरा करने के लिए उन्हें 10800 रु मिलते है। उन्होंने कार्य को एक साथ प्रारंभ किया, परंतु T कार्य पूरा होने से 2 दिन पहले तथा ए कार्य पूरा होने से 5 दिन पहले कार्य को छोड़कर चला जाता है। 8 शेष कार्य को अकेला पूर्ण करता है। निर्धारित राशि में से S का भाग (रु में) कितना है?

[A] 4000

[B] 4320

[C] 4500

[D] 4860

03- Asif is twice as good as workman as Bashir and together they finish a piece of work in 30 days. In how many days will Asif alone finish the work ? आसिफ, बशीर से दोगुना कार्यकुशल है एवं एकसाथ वे एक काम 30 दिनों में समाप्त कर सकता है। आसिफ़ अकेले कितने दिनों में काम समाप्त कर सकता है?

[A] 90

[B] 45

[C] 60

[D] 75

04- A can do 75% of a job in 18 days and B can do 25% of the job in 12 days. they work on it together, in how many days can they do 75% of the job?

A कार्य का 75%, 18 दिन में पूरा कर सकता है और B कार्य का 25%, 12 दिन में कर सक है। यदि वे मिलकर कार्य करते हैं, तो कार्य का 75% कितने दिन में करेंगे ?

[A] 16

[B] 8

[C] 20

[D] 12

05- Raman can do work in & days, Jatin can do the work in 7 days and Bachin can do the same work in days. If they do the work together and they are paid Ha 2000, then what is the share on Ha of Raman?

रमन एक कार्य को 5 दिन में कर सकता है, जतिन उसी कार्य को 7 दिन में कर सकता है तथा सचिन उसी कार्य को 9 दिन में कर सकता है। यदि वह उस कार्य को साथ में करते हैं जिसके लिए उन्हें 2860 रु. दिए जाते हैं, तो रमन का हिस्सा (रु. में) कितना होगा?

[A] 1260

[B] 700

[C] 900

[D] 870

06 – A is 1.5 times efficient than B therefore takes 8 days less than B to complete work. If A and B work on alternate days and A works on first day, then in how many days the work will be completed?

A, B से 1.5 गुना सक्षम है अतः वह एक कार्य को B से 8 दिन पहले पुरा करता है। यदि A complet और B एकांतर दिन में कार्य करते हैं और A पहले दिन कार्य करता है, तो कार्य कितने दिनों 3 पुरुष पूरा होगा?

[A] 17

[B] 19

[C] 19.5

[D] 21

07- Nirmit can do 2/3 of a job in 18 days. Kashish is twice as efficient as Nirmit In how many days Kashish will complete the job?

निर्मित किसी कार्य के 2/3 भाग को 18 दिनों में पूरा कर सकती है। कशिश की क्षमता निर्मिट से दोगुनी है। कशिश उस कार्य को कितने दिनों मैं पूरा करेगी?

[A] 29/4

[B] 27/2

[C] 31/2

[D] 13/2

08. A piece of work was finished by A, B and C together. A and B together finishe 60% of the work and B and C together finished 70% of the work. Who among the three is most efficient?

A, B और C मिलकर किसी कार्य को पूरा करते हैं। A और B मिलकर कार्य का 60% पूरा क हैं और B और C मिलकर कार्य का 70% पूरा करते हैं। इन तीनों में से कौन सबसे अधिक कार्यकुशल है?

[A] A

[B] B

[C] C

[D] A or B

09- A can complete a work in 20 days and B can complete the same work in 25 days. If both of them work together, then in 3 days what percent of the total work will be completed?

A एक कार्य को 20 दिनों में पूरा कर सकता है तथा B उसी कार्य को 25 दिनों में पूरा कर सकता है। यदि दोनों को दिनों में कार्य का प्रतिशत पूरा हो जायेगा ?

[A] 9

[B] 12

[C] 25

[D] 27

10. Sandy and Mandy do (8/13) part of a work and the rest of the work was completed by Andy. If Sandy, Mandy and Andy take the same work for Rs 2600, then what is the share (in Rs) of Anily?

सैंडी तथा सैंडी एक कार्य का (8/13) वां भाग को पूरा करते हैं तथा शेष कार्य पेंडी के द्वारा पूरा किया जाता है। यदि सँडी, मैडी तथा पेंडी उसी कार्य को 2000 रु. में लेते हैं, ती ऐंडी का हिस्सा (रु. में) कितना होगा?

[A] 1600

[B] 1400

[C] 800

[D] 1000

11- 3 men or 4 women can complete a job in 120 days. 12 men and 16 women will complete the same job in how many days?

3 पुरुष अथवा 4 महिलाएँ एक कार्य को 120 दिनों में पूरा कर सकते हैं। 12 पुरुष तथा 16 महिलाएँ उसी कार्य को कितने दिनों में पूरा करेंगे?

[A] 12

[B] 14

[C] 15

[D] 18

12- 10 women can do a piece of work in 6 days, 6 men can do same work in 5 days and 8 children can do it in 10 days. What is the ratio of the efficiency of a woman, a man and a child respectively?

10 महिलाऐं किसी कार्य को 6 दिनों में पूरा कर सकती है, 6 पुरुष उसी कार्य को 5 दिनों में पूरा कर सकते हैं तथा 8 बच्चे उसी कार्य को 10 दिनों में पूरा कर सकते हैं। क्रमशः एक महिला, एक पुरुष तथा एक बच्चे की क्षमता का अनुपात क्या है?

[A] 4:6:3

[B] 4:5:3

[C] 2: 4:3

[D] 4:8:3

13- A can do a work in 8 days, B can do the same work in 10 days and C can do the same work in 12 days. If all three of them do the same work together and they are paid Rs 7400, then what is the share (in Rs) of B?

A एक कार्य को 8 दिन में कर सकता है, B उसी कार्य को 10 दिन में कर सकता है तथा C उसी कार्य को 12 दिन में कर सकता है। यदि वे तीनों उस कार्य को साथ में मिलकर करते हैं तथा उन्हें 7400 रु. दिए जाते हैं, तो B का हिस्सा (रु. में) कितना होगा?

[A] 2600

[B] 3000

[C] 2400

[D] 2000

14. Amit can complete a work in 25 days and Punit can complete the same work 20 days. Punit alone worked at it for 10 days and then left the work. In how mai days will Amit alone complete the remaining work?

अमित किसी कार्य को 25 दिन में पूरा कर सकता है तथा पुनीत उसी कार्य को 20 दिन में पूरा कर सकता है। पुनीत 10 दिन तक अकेला काम करता है तथा उसके पश्चात कार्य छोड़कर चा जाता है। शेष कार्य को अमित अकेले कितने दिनों में पूरा करेगा?

[A] 11

[B] 12

[C] 13

[D] 14

15- A, B and Cean complete a work in 10, 12 and 15 days respectively. All three of them starts together but after 2 days A leaves the job and B left the job 3 days before the work was completed. C completed the remaining work alone. In how many days was the total work completed?

A, B तथा C किसी कार्य को क्रमशः 10, 12 तथा 15 दिनों में पूरा कर सकते हैं। तीनों ने मिल कर कार्य को आरंभ किया परन्तु 2 दिन के पश्चात A कार्य छोड़ देता है तथा B ने कार्य पूरा होने के 3 दिन पहले कार्य छोड़ देता है। C शेष कार्य को अकेले ही पुरा करता है। कुल कार्य को पूरा करने में कितने दिन लगे होंगे?

[A] 5

[B] 6

[C] 7

[D] 8

16- A can do a piece of work in 6 days working 8 hours a day while B can do the same work in 4 days working 10 hours a day. If the work has to be completed in 5 days, so how many hours do they need to work together in a day?

A किसी कार्य को एक दिन के 8 घंटे कार्य करके 6 दिनों में कर सकता है, जबकि B उसी कार्य को एक दिन में 10 घंटे कार्य करके 4 दिनों में कर सकता है। यदि कार्य को 5 दिनों में पूरा करना है, तो उन्हें मिलकर एक दिन में कितने घंटे कार्य करना होगा?

[A] 4

[B] 59/11

[C] 70/11

[D] 48/11

17- A and B can together do a piece of work in 10 days. If A works with twice of hir efficiency and B works with an efficiency 1/3rd less than his efficiency,then the work gets completed in 6 days. In how many days can A and B do the work alone respectively ?

A और B एकसाथ एक काम 10 दिनों में कर सकते हैं। यदि A अपनी कार्यक्षमता की दोगुनी। क्षमता से काम करता है और B अपनी कार्यक्षमता के 1/3 कम क्षमता से काम करता है, तो काम 6 दिनों में पूरा होता है। A और B अकेले काम करते हुए काम क्रमशः कितने समय में। समाप्त करेंगे?

[A] 40/3, 40

[B] 20/3, 20

[C] 30, 20/3

[D] 50/3, 25

18- Amar can complete a work in 30 days and Raman can complete the same wo 15 days. If both of them work together, then in 4 days what percent of the total work will be complored?

अमर एक कार्य को 30 दिनों में पूरा कर सकता है तथा रमन उसी कार्य को 15 दिनों में पूरा कर सकता है। यदि दोनो मिलकर कार्य करें, तो 4 दिनों में कुल कार्य का कितना प्रतिशत कार्य पूरा हो जायेगा?

[A] 15

[B] 37

[C] 40

[D] 45

19- A and B do (3/5)th part of a work and the reat of the work is completed by C. If A, B and C take the same work for Rs 5000, then what is the share of C (in Ray?

A तथा B एक कार्य का (3/5) वां भाग करते हैं तथा शेष कार्य 6 के द्वारा पूरा किया जाता है। यदि A, B तथा C उस कार्य को 5000 रु में लेते हैं, तो C का हिस्सा (रु. में) क्या है?

[A] 3000

[B] 2500

[C] 2000

[D] 1500

20- 2 men or 3 women can complete a job in 96 days. Then 6 men and 7 women will complete the same job in how many days?

2 पुरुष अथवा 3 महिलाएँ एक कार्य को 96 दिनों में पूरा कर सकते हैं तो 6 पुरुष तथा 7 महिलाएँ उसी कार्य को कितने दिनों में पूरा करेंगे?

[A] 18

[B] 27

[C] 20

[D] 24

21- 45 men or 60 boys can do a piece of work in 20 days. How many days will 15 men and 20 boys take to complete the work?

45 पुरुष या 60 लड़के एक कार्य को 20 दिनों में पूरा करते हैं। 15 पुरुष तथा 20 लड़के उसी कार्य को पूरा करने में कितने दिन लेगे?

[A] 23

[B] 45

[C] 30

[D] 25

22- A and B have to type a book together containing 120 pages. A takes 9 hrs to type 36 pages and B takes 5 hrs to type 40 pages. A typed first 60 pages alone and the last 60 pages were typed by A and B together. How much time (in hours) will be taken to type the complete book?

A तथा B को मिलकर एक 120 पृष्ठ वाली किताब टाईप करनी है। A. 9 घंटे में 36 पृष्ठ टाईप करता है तथा B, 5 घंटे में 40 पृष्ठ टाईप करता है। A पहले 60 पृष्ठ अकेला टाईप करता है। 1 तथा आखिरी के 60 पृष्ठ A तथा B मिलकर टाईप करते हैं। पूरी किताब को टाईप करने में कितना समय (घंटों में) लगेगा?

[A] 24

[B] 20

[C] 12

[D] 15

23- A can do 1/3rd of a job in 3 days and B can do half of the job in 9 days. If they work on it together, then in how many days can they finish half of the job?

A किसी काम का 1/3 वा भाग 8 दिनों में पूरा कर सकता है और B उसी काम का आधा 9 दिनों में पूरा कर सकता है। यदि वे इस पर एक साथ काम करते हैं तो वे कितने दिनों के आधा काम पूरा कर सकते हैं?

[A] 4

[B] 6

[C] 6

[D] 3

24- A. B and C can finish a job working alone in 12, 8 and 24 days respectively.i how many days they can finish the job if they worked together?

A, B और C किसी कार्य को अकेले क्रमशः 12, 8 और 24 दिनों में पूरा कर सकते हैं। यदि एक साथ काम करते हैं तो उस कार्य को कितने दिनों में पूरा कर सकते हैं?

[A] 5

[B] 6

[C] 4

[D] 3

25- A can finish a work in 18 days and B in 36 days. If they work on it together 9 days, then what percent of work is left?

A एक काम को 18 दिनों में और B:36 दिनों में पूरा कर सकता है। यदि वे 9 दिनों के लिए एक साथ काम करते हैं, तो कितना प्रतिशत काम शेष बचेगा?

[A] 33.3

[B] 20

[C] 75

[D] 25

26- A, B and C can finish a job working alone in 72, 24 and 36 days respectively, In how many days they can finish the job if they worked together?

A, B और C अकेले काम करते हुए एक काम को क्रमशः 72, 24 और 36 दिनों में पूरा कर सकते हैं। यदि वे एक साथ काम करते हैं तो वे कितने दिनों में काम पूरा कर सकते हैं?

[A] 12

[B] 9

[C] 15

[D] 18

27- A, B and C can finish a job working alone in 20, 30 and 60 days respectively They all work together for 1 day, then A and B quit. How many days C working alone will take to finish the remaining part of the job?

A, B और C एक काम को अकेले क्रमशः 20, 30 और 60 दिनों में कर सकते हैं। सभी ने दिन के लिए एक साथ मिलकर काम किया, फिर A और B छोड़ कर चले जाते हैं। C अकेले काम करते हुए कितने दिनों में बचा हुआ शेष काम पूरा करेगा?

[A] 60

[B] 54

[C] 6

[D] 27

28- A and B together do a job in 15 days and A alone could do the same job in days. How many days would B take to do half the job if he worked alone?

A और B एक साथ 15 दिनों में एक काम करते हैं और A अकेले काम करते हुए उसे 20 दिनों में पूरा कर सकता है। B को अकेले उस काम का आधा भाग करने के लिए कितने दिन लगेंगे ?

[A] 60

[B] 30

[C] 45

[D] 40

29 – A can paint a house in 42 days and B can do it in 21 days. Along with C, they can finish the job in 7 days only C alone can do the painting job in how many days?

A एक घर को 42 दिनों में पेंट कर सकता है और B वही काम 21 दिनों में पूरा कर सकता है। C के साथ, उन्होंने केवल 7 दिनों में काम पूरा कर लिया। C अकेले कितने दिनों में पेंटिंग का काम पूरा कर सकता है?

[A] 9

[B] 12

[C] 14

[D] 15

30- A and B together do a job in 6.75 days and A could do the job in 9 days if he worked alone. How many days would B take to do the job if he worked alone?

A और B मिलकर एक काम 6.75 दिनों में पूरा करते हैं और A अकेले वही काम 9 दिनों में पूरा कर सकता है। यदि B अकेले वही काम करता तो उसे काम पूरा करने में कितने दिन लगेगें?

[A] 27

[B] 18

[C] 24

[D] 21

31- M is thrice as good as workman as N and together they finish a piece of work in 30 days. In how many days will M alone finish the work ?

M, N से तीन गुना अच्छा कारीगर है और एक साथ मिलकर वे 30 दिनों में किसी काम का एक भाग पूरा करते हैं। M अकेले कितने दिनों में उस काम को पूरा करेगा।

[A] 50

[B] 40

[C] 60

[D] 45

32- A can do a work in 12 days and B in 24 days. If they work on it together for 4 days, then what fraction of work is left?

एक कार्य A, 12 दिनों में और B, 24 दिनों में कर सकता है। यदि वे मिलकर 4 दिन कार्य करते हैं, तो कार्य का कितना अंश शेष रह जाएगा?

[A] 1/3

[B] 1/2

[C] 1/4

[D] 1/5

33- A can do a work in 24 days and B in 40 days. If they work on it together for 10 days, then what fraction of work is left ?

एक कार्य A, 24 दिनों और B, 40 दिनों में कर सकता है। यदि वे मिलकर 10 दिन कार्य करते हैं, तो कार्य का कितना भाग शेष रहेगा?

[A] 1/2

[B] 1/3

[C] 2/3

[D] 3/4

34- A can do a work in 36 days and B in 12 days. If they work on it together, then in how many days will they be able to do the work?

A किसी कार्य को 36 दिनों में कर सकता है और B. 12 दिनों में कर सकता है। यदि वे इस कार्य को मिलकर करते हैं, तो वे कितने दिनों में कार्य को पूरा करेंगे?

[A] 8

[B] 6

[C] 10

[D] 9

35- A can do a work in 15 days and B in 30 days. If they work on it together, then in how many days will they be able to do 50% of the work? एक कार्य A. 15 दिनों में और B. 30 दिनों में कर सकता है। यदि वे इसे मिलकर करते हैं तो मिलकर 1 दिन के लिए कार्य करते ।

[A] 5

[B] 6

[C] 4

[D] 3

Answers : 1-C, 2-D, 3-B, 4-D, 5-A, 6-B, 7-B, 8-C, 9-D, 10-D, 11-C, 12-D, 13- C, 14-B, 15- C, 16-D, 17-A, 18-C, 19-C, 20-A, 21-C, 22- B, 23-D, 24-C, 25-D, 26-A, 27- B, 28-B, 29-C, 30-A, 31-B, 32-B, 33-B, 34-D, 35-A 

Time And Work Questions PDF In Hindi : Live :

 

Time And Work Questions With Answers PDF : Download

Time And Work Questions With Answers PDF In Hindi : Click Here

Time And Work Questions With Solutions PDF In Hindi : Live :-

 

Time And Work Questions With Solutions PDF In Hindi : 

Time And Work Questions With Solutions PDF : Click Here

Download Study Material PDF 

Maths  Click Here
English Click Here
Reasoning Click Here
Geography  Click Here
Hindi Click Here
History Click Here
Polity Click Here

Download More :

अपना जवाब लिखें

Please enter your comment!
यहाँ अपना नाम डाले !